Дизайн-проект кухні самостійно

Робити дизайн-проект кухні самостійно – ризиковано, але цілком можливо. Якщо знати базові розміри модулів і основні принципи, то самостійно зробити проект кухні стає простіше. Не знадобиться навіть спеціальних програм, досить паперу і ручки. Але навіть цього не потрібно, якщо ви готові трохи схитрувати.

3 способи зробити проект кухні

Взагалі є 3 способи для створення проекту кухні:

  1. Намалювати на папері
  2. Розкреслити в спеціальній комп’ютерній програмі
  3. Скористатися послугою безкоштовних проектів

Другий спосіб нераціональний з точки зору витрат часу на освоєння програми. Якщо вам потрібно зробити проект тільки 1 раз для себе, то вистачить двох інших способів. Але якщо дуже хочеться, радимо програму Pro100. Сфотографуйте або відскануйте планування і кресліть в будь-якому графічному редакторі (photoshop, paint і т.д.).

Кращий спосіб отримати проект кухні: йдете до виробників меблів на замовлення, разом з ними безкоштовно складаєте проект.

Замовляти кухню саме у них ніхто не змушує. Після того можете роздрукувати і трохи змінити все на папері. Взагалі накреслити кухню від руки зовсім нескладно. Приблизно в такому вигляді буде проект від меблевиків:

Більшість компаній по виготовленню кухонь на замовлення пропонують безкоштовні консультації, складання плану і прорахунок. Одна голова добре, а багато безкоштовних – ще краще.

Робимо проект кухні самостійно

Якщо ви отримуєте задоволення від самостійного виготовлення проекту, то ви маєте наші поради.

Алгоритм для вас буде наступний:

  • Думаємо чи потрібна вам барна стійка (а вона виглядає круто).
  • Визначаємо форму. Тобто уздовж яких стін буде стояти кухня.
  • Складаємо список ВСІЄЇ планованої техніки, включаючи не вбудовану.
  • Біля кожного пункту помічаємо ширину для вбудовування. Наприклад, посудомийка на 45 см або 60 см, духова шафа на 60 см і т.д.
  • Ділимо стіни на модулі по нижніх ящиках з урахуванням розмірів вбудованої техніки. *
  • Ділимо стіну по модулях зверху, намагаючись зробити всі верхні ящики відповідної ширини. **
  • Робимо мінімум 2 варіанти відносного розташування холодильника, мийки та плити. Намагаємося з’ясувати, який краще.
  • Вибираємо тип фурнітури для відкриття кожного модуля, думаємо чи не будуть вони заважати один одному.
  • Просимо кого-небудь покритикувати ваш проект і робимо фінальний варіант.
  • Хочете підсвічування фартуха з-під верхніх шаф? Саме час позначити його.

* Вся техніка вбудовується в модулі шириною 45 або 60 сантиметрів.

** Найкраще виглядає, коли всі верхні шафи однакової ширини. Зробіть все однаковим, і тільки крайню шафу іншої ширини. Менше 40 см. В ширину краще не робити.

Вас, можливо, цікавлять питання глибини нижніх і верхніх модулів, ширини стільниці і т.д. Цілком даремно, десь же ви будете замовляти меблі або хоча б розпил, так ось, вони там все знають, ці розміри стандартні:

  • Глибина верхньої шафи 40 см, корисна глибина ~ 35 см.
  • Глибина нижнього шафи ~ 50 см.
  • Ширина стільниці ~ 59 см.

Пограти ви можете з висотою стільниці від підлоги, підганяючи її під власний ріст так, щоб при готуванні руки були злегка зігнуті в ліктях. Стандартний діапазон висоти стільниці на кухні 82-92 см.

Висота стільниці на кухні від підлоги:

  • Зріст до 165 см, висота – 82 см.
  • Зріст 165-175 см, висота 87 см.
  • Зріст більше 175 см, висота 92 см.

Проектуємо самостійно

Не все за вас зроблять в безкоштовному плануванні (та й в платному теж). Проект кухні з розташуванням меблів, проектування та креслення для розпилів вам дадуть, а от план електрики, вентиляції, стик підлоги на кухні – робимо самі.

  • Розміщення всіх розеток. Для цього важливо знати не тільки вбудовану техніку: кавоварка, чайник, тостер, блендер і т.д. Окремо розетка під мийкою на випадок подрібнювача відходів або помпи для фільтра.
  • Всі контури світла і розташування всіх вимикачів. Важливо: стандарт включення підсвічування фартуха кнопкою на ньому самому – помилка. Робіть підведення всього додаткового освітлення на нормальний вимикач на вході в кухню – користуватися ним будете частіше ніж верхнім світлом. Особливо важливо робити нормальне включення в кухні-вітальні.
  • Ручки. Ні, не можна залишити на потім. Від них сильно залежить зовнішній вигляд. Плюс, для кутових або маленьких кухонь можуть бути нюанси з відкриванням дверцят.
  • Правильне підключення витяжки передбачає трійник з зворотним клапаном, який кудись потрібно відвести. Якщо кухня не до стелі, проблем немає. Але правильна кухня робиться до стелі – думайте куди робити вільне відведення витяжки.

Чи варто робити перепланування?

Якщо ремонт у вас капітальний і є можливість перепланування, то спочатку треба подумати, чи не хотіли б ви змінити геометрію кімнати. Для рішення про необхідність перепланування дайте відповідь на наступні питання:

  • Скільки є членів сім’ї, які будуть одночасно перебувати на кухні?
  • Чи активно ви користуєтеся кухнею для готування, для прийому гостей або взагалі замовляєте їжу і кухня для вас дорівнює холодильнику?
  • Місця виходу комунікацій і можливість їх приховати під час ремонту
  • Якщо ви часто приймаєте гостей, можливо є сенс об’єднати кухню з вітальнею, тому що сучасний дизайн кухні передбачає відкритий простір.

Якщо перепланування дає хоч якісь переваги, то ми завжди радимо його робити. Це не так дорого і не складно, боятися нема чого. Після визначення геометрії вашої майбутньої кухні можна переходити до складання плану меблів.

Правильна ергономіка кухні

Ви швидше за все чули про правило трикутника. Так ось це повна маячня. По-перше, в ньому ніякого практичного сенсу, по-друге зони насправді чотири:

  1. Зона зберігання: висувні ящики, навісні шафи, полиці і холодильник.
  2. Зона мийки: мийка, посудомийна машина, сушарка для посуду.
  3. Зона готування: духова шафа, варильна поверхня, мікрохвильова піч, мультиварка.
  4. Вільна площина між ними.

Найважливіше – останній пункт. Ми не робимо нічого у висячому положенні. Щоб підігріти їжу з холодильника, нам потрібно дістати її звідти і поставити на стіл, дістати з шафи тарілку і поставити поруч, накласти їжу і тільки потім поставити в мікрохвильовку. Такий ж ритуал для заварювання чаю або кави і т.д. Тобто від кожної з 3 перших зон ми постійно ходимо до вільної ділянки стільниці. Звідси основне правило ергономіки:

Вільна робоча зона повинна бути в центрі кухні.

Не забудьте продумати, в який бік відкриваються дверцята холодильника. Всі інші «правила» ергономіки не такі важливі. Просто подумки уявіть повний цикл виконання дій на кухні, ви все зрозумієте самі.

Підсумуємо кращий план проектування кухні:

  1. Йдете до виробників кухонь на замовлення зі списком техніки, отримуєте безкоштовні варіанти планувань.
  2. Коригуєте їх самі на підставі інформації з цієї статті, додаєте розетки і вимикачі.
  3. Вирішуєте де замовляти кухню або купити готові варіанти.

Коли проект готовий, саме час дізнатися як вибирати кухню.

Дизайн-проект кухні самостійно
5 (100%) 1 голосів