Підлога на кухні: плитка чи ламінат

Плитка і ламінат – ці матеріали найкращі для підлоги на кухні. Але… є нюанси.

Комбінація плитки та ламінату на підлозі кухні та їх перехід на інші кімнати, часто викликає питання і призводить до помилок – розбираємося.

Плитка на кухню на підлогу

Коли мова йде про плитку на підлогу кухні, насправді мається на увазі керамограніт. Візуально не відрізнити, але відмінності істотні. Керамограніт важчий і міцніший. Далі поговоримо про нього.

Для підлоги завжди використовуйте саме керамограніт.

Основний реальний мінус – ціна. Якщо фінанси не обмежені, то завжди можна зробити правильну стяжку і вибрати гарний керамограніт, що прибере інші можливі недоліки.

Важливо: по фото в інтернеті плитку для кухні не вибрати.

Картинки з загальним дизайном кухні нічого не дадуть. Уже виконання першого пункту про підлогу зробить інтер’єр кухні принципово кращим:

  1. На кухні на підлогу потрапляє дуже багато бруду. Хоча сам кахель від цього не страждає, зате шви забруднюються дуже швидко. Тому вибирайте плитку з обрізним краєм (ректифікат). Затирку використовуйте темну. Світла і особливо біла затирка – серйозна помилка.
  2. Підлога на кухні – не акцент. Так, бувають прикольні яскраві варіанти кахлю, візерунки (печворк), шестикутна плитка і т.д. Але краще це пускати на фартух, а з підлогою не мудрувати.
  3. 2 стандартних хороших формати – керамограніт під дерево і велика квадратна плитка 60 × 60 см. Дрібнішу не варто. Менше розмір – більше швів.
  4. 1 кімната – 1 плитка на підлозі. Укладання зі зміщенням для квадратного декору на кутах теж застарілий варіант. Навіть для класичних кухонь краще підійде великий квадратний керамограніт.
  5. Різнорідний контрастний малюнок і темний колір – найпрактичніші. Приклади – дерево, бетон, камінь, травертин, метал. Біла підлога і під мармур гарна по дизайну, але не практична.
  6. Якщо під дерево, то вибирайте варіанти з глибокою фактурою (дивіться в живу). Фактурна краще виглядає, по ній приємніше ходити, вона менше ковзає.

Якщо не хочете морочитися з вибором затирки для плитки, то використовуйте темно-сіру, на кухні вона завжди доречна.

Загалом, плитка – базовий вибір для підлоги кухні.

З чого краще зробити підлогу на кухні

Давайте з’ясуємо, які підлоги на кухні кращі. Плюси і мінуси кожного підлогового покриття для кухні:

  1. Стійкість до вологи. Плитці витримає все, ламінат – боїться саме калюж, а не пари крапель. Плитка для підлоги на кухні краще, тому, що є прямі джерела води.
  2. Міцність. Обидва підлогових покриття легко переносять всі навантаження. Ламінат виграє, тому що надлишкова міцність керамічної плитки може пробити посуд.
  3. Ціна. Ламінат разом з ціною монтажу обійдеться в 2 + рази дешевше.
  4. Дизайн. Нічия: хороший керамограніт під дерево часто не відразу відрізниш від ламінату. + Продаються варіанти плитки під ламінат і ламінату під плитку. Обидва матеріали всього лише імітація – що на них надрукують, так і будуть виглядати.
  5. Теплопровідність. Чи буде здаватися підлога холодною або теплою. При правильній стяжці, на середніх поверхах і в нових будинках, навіть плитка завжди буде прийнятної температури. Але ламінат тепліший, навіть при порушенні цих умов.

Ну і хіба можна чітко відповісти, яку підлогу краще робити на кухні?

Так, якщо подумати про решту квартири:

Головний критерій вибору підлоги для кухні – підлогове покриття в сусідніх кімнатах і планування квартири.

Найголовніша помилка – робити довгий потворний стик плитки та ламінату.

Тому:

  • Якщо на вході в кухню звичайні двері або є інше вузьке місце для переходу, можете робити будь-яку підлогу, тому, що стик буде коротким і під дверним полотном. Можна вибрати плитку.
  • Якщо у вас кухня-вітальня і взагалі квартира-студія, робіть підлогу, як і всюди, щоб не було переходів.

Паркет та інші варіації натурального дерева занадто ніжні. Зате, вони кріпляться на клей та ідеально стикуються без порогів і зазорів.

Ламінат на кухні: який вибрати, плюси і мінуси

Сучасний ламінат міцний і практичний. Він ділить перше місце з плиткою і покладений на підлозі кухонь в мільйонах квартир.

Якби ламінат регулярно здувається і створював би проблеми на кухні, інтернет був би завалений відгуками. Ті поодинокі – похибка і безладне відношення.

Міфи:

  1. На кухню потрібно брати ламінат класом не нижче 34. Насправді цей клас міцності до стійкості до води ніякого відношення не має. Будь-який клас підійде.
  2. Боїться вологи. Насправді він боїться води, а не вологи. Тобто все що більше краплі і не висохне саме за 30 хвилин потрібно витирати.
  3. Можна купити вологостійкий або водостійкий ламінат на підлогу кухні і не паритися з прибиранням. Ні, не можна. Там можуть бути інші замки або просочення і стійкість дійсно вище, але все одно він набере води, якщо залишити калюжу.
  4. Потрібно брати без фаски. Ні, потрібно брати з фаскою. Стійкість до води залежить від замка, а не від наявності фаски. При цьому без фаски видно буде найменше розширення, а фаска це згладжує.
  5. Є спеціальні технології укладання ламінату на кухні, щоб він не боявся води. Ні, немає.

При виборі ламінату для підлоги кухні зверніть увагу на його текстуру.

Правило: текстура повинна бути контрастна і неоднорідна, так менше буде помітно бруд.

Комбіновані підлоги на кухні: плитка і ламінат

Постійне питання: чи можна поєднувати плитку і ламінат. Можна, але не потрібно. У цьому взагалі немає сенсу – і той і інший матеріали прекрасно справляються самостійно. При цьому зістикувати без шва не вийде. І хоча зараз існує багато видів порогів, виглядають вони жахливо.

Ламинат не кріпиться до підлоги або підкладки, тільки між собою – це плаваюче покриття. За нормами йому потрібен зазор мінімум в 1 см з усіх боків.

Тому всі альтернативні способи переходу без поріжка (герметик, корковий компенсатор і т.д.) ви використовуєте на свій страх і ризик. Безпечний спосіб негарний. Особливо потворно виглядають круглі переходи.

Просте правило:

Чим коротший і непомітніший перехід між плиткою і ламінатом на кухні, тим краще.

Багато хто робить біля кухонних шаф зону з плитки і потім перехід на ламінат. Згадайте, як далеко долітають бризки води і жиру при інтенсивному використанні кухні.

Зона з плитки біля шаф і стик з ламінатом – найбезглуздіший варіант.

Якщо ви не згодні (дарма) і все ж хочете зробити зону з плитки, то хоча б робіть її нормального розміру. Робити її маленькою – жахлива помилка. Зона забруднення на кухні досить велика. Якщо ви зробите зону плитки менше 1,5 м, то стик буде в зоні забруднення. А значить під нього постійно буде забиватися бруд, буде потрапляти волога, його незручно буде прибирати. Тобто ви зробите тільки гірше. Мінімум півтора метра плитки від шаф.

Будь ласка, повідомте про свої плани щодо суміщення покриттів на самому початку ремонту. Іноді можуть знадобитися підготовчі роботи по стягуванню для компенсації різної товщини покриттів, які в середині ремонту провести буде проблематично.

Підсумуємо:

  • Плитка – хороший перевірений матеріал для підлоги на кухні.
  • Ламінат – аналогічно, але калюж боїться.
  • Робити зону з плитки і стикувати її з ламінатом – найгірше можливе рішення.
  • Робити зону з плитки і стикувати з паркетом – гарне стандартне рішення.

Коли розберетеся з обробкою, настане найважливіший момент – вибір кухні, а з ремонтом звертайтеся в Ів Буд!

Підлога на кухні: плитка чи ламінат
5 (100%) 1 голосів