Що і як робити з вікном, чи є сенс пхати туди мийку, яка зручна висота для столу, острови, барна стійка, куди подіти холодильник – купа питань. Про все по порядку.
Цікаве питання для п-подібно кухні. Все по класиці: бути мийці біля вікна чи не бути.
Ми радимо робити стільницю замість підвіконня і задіяти стіну з вікном (якщо підвіконня спочатку на потрібній висоті +-85 см від підлоги). Але робити там саме мийку, трохи нераціонально.
Люди звикли мріяти картинками. На фото п-подібні кухні з вікном посередині реально виглядають круто. Але сенс?
Плюси: інші теж мріють картинками, тому вау-ефект допускається.
Альтернатива: робити біля вікна просто порожню стільницю або стіл для прийняття їжі. Ніяких проблем, можна дивитися у вікно пити каву (явно логічніше, ніж під час миття посуду), не потрібно тягнути комунікації.
Нюанс: визначитися треба на самому ранньому етапі, тому що потрібна координація меблевиків і обробників. Перші ставлять стільницю на місце підвіконня, другим обробляти вузол примикання з відкосами.
Тобто, активно не задіюючи вікно.
Фішка п-образної кухні – ви можете ефективно закінчити її де хочете, загорнувши туди останню грань букви П. Де закінчується остання грань, там і закінчується кухня. Загальна площа може бути будь-якою. Це стандартний варіант для зонування кухні-вітальні і їдальні.
Будь-яку зі сторін можна підняти вище і отримати П-подібну кухню з барною стійкою.
Оптимальна висота 95-110 см, відстань між сторонами ті ж 1-1.6 метра. Ширина стільниці може бути будь-якою. Широкі варіанти барного столу стали актуальними завдяки появі м’яких барних стільців зі спинкою.
Конструктивно є 7 видів стійок з основою від відкритої до меблевої. Детальніше читайте в окремому матеріалі про кухню з барною стійкою.
Якщо не піднімати стільницю вище, а залишити на висоті робочої зони і при цьому зробити широкою – отримаємо півострів.
Це все ще вище звичайного обіднього столу (приблизно 85 см проти 72-78 см для столу). Але вибір стільниць величезний – не проблема.
П-подібна кухня з островом – найпопулярніше планування в Америці. Там ніхто не готує їжу для вечірки заздалегідь. Спочатку збираються гості, і вже в процесі спілкування разом готують – прекрасна традиція.
Для цього на частину з островом можна винести і мийку / плитку. Але врахуйте, що конструктивно це складніше, тому що треба тягнути каналізацію, воду і витяжку. Просто обідня зона з місцями зберігання в реалізації простіше.
Щоб комфортно сидіти, стільниця повинна звисати з підстави хоча б на 20 сантиметрів для барних стільців і 30 для звичайних. Чим нижче сидите, тим більше потрібно місця для колін.
Холодильник, духову шафу і мікрохвильовку можна сміливо відносити від робочої зони. Або закінчити ними букву «П», або взагалі розмістити з боку.
Оптимально – оформити в окремий вбудований пенал до стелі. До них при готуванні підходиш всього кілька раз. Це не плита, де треба помішувати і перевертати.
Не важливо вбудований холодильник або звичайний, над ним повинні бути ящики, створюючи єдине ціле або з усім гарнітуром, або з пеналом для техніки.
Критерій – на холодильник не можна нічого поставити. Якщо так, значить все вбудовано і добре.
Стандарт в сучасному дизайні кухні: якщо верхні шафи робляться, то завжди до стелі. Рідко використовувані речі в глибині кутових шаф і на верхньому ярусі, інші під рукою.
Коли з одного боку шафи до стелі + є пенал для техніки, на інших стінах п-подібної кухні можна відмовитися від верхніх шаф.
Конструктивно вони потрібні над мийкою (зручно розміщувати сушку) і плитою (дешева вбудована витяжка + приховуємо відведення). Окрема стаття про нюанси планування кухні без верхніх шаф.
Ів Буд – зробимо якісний ремонт для вас!